Primorsko-goranska županija

36. proljeće u Ronjgima

Tradicionalna manifestacija Proljeće u Ronjgima, koja je ove godine održana po 36. put, organizira se kao cjelodnevni susret učenika kojemu je glavni cilj poticanje stvaralaštva baziranog na tradicionalnim elementima našega kraja.

Susret u Ronjgima protekao je u kreativnom radu i ugodnom druženju, a manifestaciji su bili nazočni i načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, predsjednica Općinskog vijeća Jagoda Dabo i ravnateljica Turističke zajednice Viškova Marina Jurić. O U jutarnjem dijelu programa učenici su pod vodstvom nastavnika-mentora stvarali mala umjetnička djela u sljedećim radionicama: glazbena, mladi skladatelji, novinarska, fotografska, likovna i kiparska radionica duboreza.

Prigodni program, u kojem su svi sudionici prikazali što su naučili ili stvorili održan je u poslijepodnevnim satima. U sklopu programa predstavljeno je i novo notno izdanje Usta­nove Glazbe za djecu, autora Ljuboslava Kuntarića, koji je bio i gost ovogodišnjeg Proljeća. Izdanje je uredila i notografi­rala dr. sc. Marija Riman. Naime, Ljuboslav Kuntarić skladatelj je velikog i raznovrsnog glazbenog opusa. U javnosti poznat je kao skladatelj zabavne glazbe. No, Kuntarić je svestrani glazbeni umjetnik. Posebnu dionicu njegova stvaralaštva čine djela namijenjena djeci, čemu je najbolja potvrda novo notno izdanje.

Ovogodišnje Proljeće uveličao je, također kao gost i Pjevački zbor "Tratinčice", Osnovne glazbene škole Aleksandra Jug-Matić Rijeka. Riječ je o najuspješnijem zboru na županijskom susretu Glazbene dječje čarolije 2014. i predstavnicima na manifestaciji Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu.

Proljeće u Ronjgima prigoda je kada se objavljuju i prvonagrađeni radovi na natječaju Ustanove za literarne radove na čakavskom izričaju. Pjesme, po odabiru stručne komisije kasnije se tiskaju u zbirci radova Čakavčići pul Ronjgi, koja će ove godine doživjeti svoje 20. izdanje. Nagrade se do­djeljuju u dvije kategorije: za učenika nižih razreda (od 1. do 4. razreda), odnosno od 5. do 8. razreda.

Uslijedio je neizostavni glazbeni dio programa, a posebnu pohvalu zaslužili su zbor i mladi skladatelji, koji su pod stručnim vodstvom profesora uglazbili dvije pjesme, tiskane u jednim od ranije objavljenih Čakavčića.

Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Zaspal Pave
ArTVision+

Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!