Primorsko-goranska županija

37. Proljeće u Ronjgima

Proljeće u Ronjgima, osmišljeno je na temelju i u skladu s odgojno pedagoškim zadaćama, koje prožimaju rad umjetničkih radionica, pretvarajući stvaralaštvo u spontanu zavičajnu nastavu. I dok su prvi susreti bili namijenjeni članovima pjevačkih zborova, folklornim skupinama i gostima, tijekom proteklih 37 godina susret je postao tradicija, nadrastao je svoj prvobitni oblik i sadržaj, obogatio se novim radionicama, novim znanjima i interpretacijama umjetničkih sadržaja.

U četvrtak 21. svibnja oko 120 učenika pod vodstvom nastavnika-mentora, radilo je u osam radionica: glazbena, literarna, novinarska, mladi skladatelji, likovna, keramičarska, duborez u drvu, a po prvi put ove godine i u radionici "Mala škola glagoljice“.

Po prvi puta održana radionica glagoljice
U sklopu Proljeća u Ronjgima od ove je godine pokrenuta nova tematska radionicu mladih glagoljaša. Nadovezujući se na osnovnu aktivnost očuvanje autohtonog glazbenog izričaja, Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" svojim aktivnostima pažnju javnosti želi usmjeriti i na još jednu specifičnost, odnosno nematerijalno kulturno dobro – pismo. Glazba i pismo dva segmenta koja u potpunosti određuju i odražavaju duh naroda, njegovu kulturu, povijest i identitet. Organizatore je posebno razveselila činjenica da su inicijativu sa zadovoljstvom prihvatili i učenici, a mladi glagoljaši s velikim su zanimanjem slikali svoja prva slova na glagoljici.
Radove nastale u radionicama učenici predstavljaju u posljepodnevnom dijelu programa. Već tradicionalno, Proljeće je i prigoda kada se objavljuju i čitaju prvonagrađeni radovi s Natječaja za literarna ostvarenja učenika osnovnih škola "Čakavčići pul Ronjgi", kojega Ustanova raspisuje već 21 godinu. Da bi prikazali razvojnu liniju ovog projekta, ali i ulogu u njegovanju čakavskog izričaja, dovoljno je spomenuti podatak da je na prvom natječaju sudjelovalo 9 škola, sa 80 radova, da bi ta brojka tijekom proteklih godina, narasla do 45 osnovnih i područnih škola sa više od 450 radova.
Dosadašnjih dvadeset izdanja Čakavčića pul Ronjgi urodilo je velikim uspjehom: prepoznati su i neki mladi pjesnici, a mnoge pjesme uglazbljene. Njihovi stihovi pjevani su na festivalima poput Kvarnerića ili uglazbljeni za dječje zborove, čitani u radio-emisijama poput Puntape-a, ili objavljivani u Besedi Novog lista, čime se na najljepši način ostvaruje osnovni zadatak ove edicije, a to je poticanje kulturnog stvaralaštva mladih temeljenog na čakavskom dijalektu.

Dan dječjeg stvaralaštva ne može proći bez posebnih gostiju, osoba koji su svojim djelovanjem ostavili značajan trag u umjetničkom izričaju. Ove godine gost Proljeća bio je poznati zaljubljenik u sopile, dugogodišnji suradnik Ustanove Ivan Pavačić.

U sklopu Proljeća predstavljeno je i novo notno izdanje Ustanove, ovoga puta namijenjeno najmlađem uzrastu – kajdanka Pavenčica. Dvadeset uglazbljenih stihova Vesne Miculinić Prešnjak, priredila je Dorotea Štifanić Mislej, koja je sudionicima i gostima Proljeća predstavila novo izdanje Ustanove.

 

37. Proljeće u Ronjgima
Poziv_Proljeće_2015[2] (1).pdf168 KB
Poziv_Proljeće_2015[2].pdf168 KB
Poziv_Proljeće_2018.pdf217 KB
Poziv_Proljeće_2019_sudionicima.pdf113 KB
Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Zaspal Pave
ArTVision+

Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!