Primorsko-goranska županija

5. KOLONIJA UMJETNIČKE KERAMIKE U RONJGIMA

Projekt “Kolonija umjetničke keramike u Ronjgima” Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ pokrenula je 2016. s ciljem promicanja i predstavljanja glagoljice kao dijela turističke atrakcije te promocije keramike kao umjetnosti. 

5. kolonija umjetničke keramike u Ronjgima nastavlja okupljanje vrsnih keramičara, ove godine to su umjetnici iz našeg kraja koji su dobro upoznati sa glagoljicom i baštinom, inspirativnim modusom ovog okupljanja. Ove godine inspirativna  vizualnost potaknula ih je da unutar vlastitog likovnog izraza isprepletu njezina slova. Nastala su djela suvremena i zanimljiva, djela u kojima je glagoljica utkana prirodno se nadovezujući i čineći poveznicu oblika, značenja i kreativnosti. Na tragu tradicije, a kroz vještinu iznenadnog i brzog djelovanja zraka i vode na vrućem materijalu nastali su tako objekti, skulpture… vrlo suvremeni i  svježi, kvalitetnog i cjelovitog ozračja. Iako nastali u svega par dana oni u sebi nose cjelokupno znanje i kreaciju autora koji su svoj rad stjecali godinama spajajući u njemu tradiciju, suvremene pomake i  svoj talent koji daje onaj neizostavni umjetnički začin djelu koje nastaje.

Branko Lenić poznat je po svojim assamblažima, objektima koje gradi od odbačenih stvari ili od fragmenata, pisanih ostataka obiteljske povijesti. Njegove glinene ploče i ovaj put pune su tragova, utisnuta slova tvore površine. Različiti tragovi slojeviti su i puni, izmjenjuju se dubine, linije, boje i glazure. Reljefnom strukturom oni pričaju priču, raznoliku od otisaka, tekstura i intenziteta boje. Igrajući se sa sjenama i sjajem, prozirnošću, gustoćom, udubljenjima i tonovima svaki pomak pogleda otkriva novinu dojma, sakriveno značenje.

Sandra Ban multimedijalna je umjetnica, umjetnica kojoj je skulptura samo finalni dio  doživljaja koji se nižu jedan za drugim i svaki dio njezine slagalice jednako je vrijedan. U sklopu takvog promišljanja rad čine tri slova, simboli odnosa i djelovanja:  Ljudi, Zemlja, Život. Njihovo značenje sakriveno je unutar forme, unutar smisla koji je potrebno otkriti. Isto tako oni su višeznačni oblicima, perspektivama, materijalom izgrađenom u odnosima mira i dinamike. Malim pomacima dopuštaju promatraču promjene i apstraktnu asocijativnost potaknutu slovima.

Dijana Trtanj simbolične i apstrahirane skulpture slova niže u riječ koristeći ih samo kao osnovu i početak. Nadograđuje ih elementima prostornosti i harmonije. Sugestivne teksture slova poput tkanja nižu se rastvarajući čvrstu epidermu gline tvoreći suptilne nizove. Poput starog zida utori zadržavaju boju, kontrasti bakrene i sjaja izmjenjuju se. Žičane nadopune unose novine nadograđujući ritam, a elementi cvijeta čine poveznicu sa njezinim prijašnjim radovima.

Nikola Nenadić keramici pristupa sasvim kiparski tražeći skulpturalnost u njihovoj tvorbenosti, stoga povezuje slova i značenje. N kao simbol imena, N kao nakovanj metafora snage, upornosti i strpljenja. Dok s jedne strane slovo konstruktivno tvori oblik s druge strane apstraktna forma tek se asocijativno naslanja na glagoljicu i nadogradnjom, masom raste.

Boris Roce realizirao je tri skulpture od kojih svaka predstavlja drugačiji pristup i tehniku. One ističu njegovu vještinu i znanje, prožetu promjenama i bogatstvom odraza. Iako sasvim različite nose isti rukopis, prepoznatljivost njegovog rada koja je vidljiva u potezu i oblikovanju. Monumentalnost slova sažeto i čisto ističu snagu značenja, ali i osnovu umjetničkog rada. Kompaktne i smione skulpture dopuštaju protok sjena i kompaktnost materije, a  samom promatraču pružaju doživljaje u kojima skulptura zrači dimenzijom postojanosti i suvremenosti.

  

Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Zaspal Pave
ArTVision+

Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!