Primorsko-goranska županija

Otkrivanjem spomen ploče obilježena 135. obljetnica Matetićeva rođenja

Otkrivanjem spomen ploče obilježena 135. obljetnica Matetićeva rođenja

Ustanova, koja s ponosom nosi ime našeg poznatog skladatelja i melografa, obilježavanje 135. obljetnice rođenja Ivana Matetića Ronjgova označila je 11. travnja 2015., otkrivanjem spomen ploče u Mandriji na Veprincu, mjestu u kojem je, prema Matetićevim zapisama, nakon dugogodišnjeg truda, postavio temelje istarske ljestvice. U tišini proplanaka Učke Matetić je došao do određenih glazbeno-teoretskih zaključaka koje je 1925. godine, u dva navrata, objavio u glazbenom časopisu Sveta Cecilija.

Polemizirajući s muzikolozima poput F. Kuhača, V. Žganca, i drugih, postavio je teoriju o malim trikordima tj. o „Istarskoj ljestvici“. Time je omogućio, kako sam sebi, tako i drugima da taj glazbeni fenomen „pjevanja u dvoje“ što preciznije zapišu i po mogućnosti, pravilno harmoniziraju – istaknuo je u nadahnutom govoru maestro Dušan Prašelj, prilikom otkrivanja ploče.

"Veprinac je toponim kulturno povijesne baštine Primorsko-goranske i Istarske županije. Mjesto nadahnuća Ivana Matetića Ronjgova kada je shvatio ključ Istarske ljestvice od kada je melos našeg kraja od Novoga, Krka, Liburnije, Istre se mogao zapisati i preoteti zaboravu i kao takav je danas nezaboravni dio naše kulture te je postao zaštićen od UNESCO-a i nalazi se na listi nematrijalne baštine UNESCO-a za Republiku Hrvatsku", rekao je župan Komadina.

Prigodnoj svečanosti otkrivanja spomen ploče, koja je postavljena u suradnji s Kulturnim društvom „Leprinac“ iz Veprinca nazočili su zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić, načelnica Općine Viškovo Sanje Udović, ravnatelj Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci Danijel Trinajstić.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su mješoviti pjevački zborovi Ronjgi i Leprinac, kojim su ravnali Nedjeljka Srebovt i Darko Čargonja, te mladi sopci Edi Milohnić i Andrej Čutul, koji su za ovu priliku došli s otoka Krka. Riječima dobrodošlice u ime domaćina prisutne je pozdravila predsjednica Kulturnog društva Leprinac Zorica Sergo.

Svečanosti otkrivanja spomen ploče prethodilo je polaganje cvijeća na posljednjem Matetićevom počivalištu - groblju u Opatiji, a prema riječima ravnatelja Ustanove Darka Čargonje, ova svečanost bila je prva u nizu manifestacija kojima će Ustanova ove godine obilježiti 135. obljetnicu ovog iznimnog skladatelja, melografa i pedagoga.

Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Zaspal Pave
ArTVision+

Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!