Primorsko-goranska županija

Preminuo Dušan Prašelj, jedan od osnivača i prvi ravnatelj Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov"

Profesor, dirigent, skladatelj, direktor opere, ravnatelj kulturne ustanove, organizator glazbenog života, animator... sve je te funkcije kroz svoj život profesor Prašelj obavljao dajući cijeloga sebe.

S duboko usađenim «ča» u suštinu svoga bića, ispunjen strastvenom ljubavlju prema svome kraju, ljudima, običajima i glazbi, čitav svoj život posvetio je popularizaciji izvornih glazbenih vrijednosti i oživljavanju starinske pjesme naših djedova.

            Rođen 19. prosinca 1931. u Rijeci (na Sušaku), gdje je polazio osnovnu školu, a zatim Trgovačku akademiju, te osnovnu i srednju glazbenu školu. Srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu, a zatim i studij na Glazbenoj akademiji. Diplomirao je na teoretsko-folklornom odjelu 1960. godine. U to vrijeme vodio je poznati zagrebački Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, te zbor Društva Istrana i primoraca.

            Nakon četiri godine rada kao profesor na riječkoj glazbenoj školi “Ivan Matetić Ronjgov“ (od 1960-1964. godine) otišao je na studij u Beč gdje je 1969. godine diplomirao dirigiranje u klasi profesora H. Swarovskog.

U Beču je kao dirigent vodio „Bečke madrigaliste“, te pjevao i asistirao u zboru „Musikvereine“ kojim su rukovodili veliki svjetski dirigenti (Böhm, Karajan, Richter i drugi).

Od 1970-1979. godine bio je direktor opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana Zajca u Rijeci.

 Spajanjem zborova „Mladost“, „Jedinstvo“ i zbora glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“ (koje je osnovao i vodio), osnovao je pjevački zbor „Jeka Primorja“ s kojim postiže zapažene uspjehe u domovini i širom Europe.

Od 1977. godine radio je kao tajnik Kulturno prosvjetnog društva „Ivan Matetić Ronjgov“ u Ronjgima. Od iste godine pa do 1978. bio je savjetnik u SIZ-u kulture, te tajnik «Rovinjskih muzičkih susreta». Od 1984. vodi i zbor u Rovinju, a od 1994. do 2007. godine ravnatelj je Ustanove «Ivan Matetić Ronjgov».

Osnivač je i voditelj Riječkog oratorijskog zbora „Ivan Matetić Ronjgov“, jedne od tadašnjih sekcija Ustanove. Pod utjecajem Ivana Matetića Ronjgova obrađuje istarsko-primorske narodne pjesme i sklada pretežno zborska djela na bazi tog melosa (stotinjak skladbi).

Jedan je od glavnih aktera u «spašavanju» rodne kuće Ivana Matetića Ronjgova.

Osmislio je niz aktivnosti i manifestacija kao npr. „Proljeće u Ronjgima“, „Mantinjada pul Ronjgi“, Matetićevi dani“, „Večeri pul Matetićevega ognjišća“, Pogovori, Aktiv dirigenata, Čakavske tribine, Smotre pjevačkih zborova itd.

U izdavačkim poduhvatima uređivao je i surađivao u izdavanju partitura naših skladatelja Matetića, Zlatića, Papandopula kao i svojih vlastitih ostvarenja. Osam godina uređivao je emisiju «Mantinjada Hrvatskog primorja» na Radio Rijeci, te s glazbenim emisijama sudjelovao na I. programu Hrvatskog radija, doprinoseći tako očuvanju  fenomena starinske pjesme našega kraja.

Jedan je od članova odbora za organizaciju manifestacije „Zajčevi dani“, gdje je aktivno sudjelovao i nastupao, te u okviru izdavačke djelatnosti Ustanove tiska Zajčeva djela (mise, madrigale, Ave Marie …).

            S punim opravdanjem možemo reći da je profesor Prašelj bio istinski neimar. Gradio je imaginarne mostove koji spajaju svježa suzvučja sa starim ritmom i izravno nas povezuju s prošlošću i baštinom naših starih.

            Njegovo bogato umjetničko stvaralaštvo, rad na očuvanju kulturne i povijesne baštine i onemogućavanju da je pogazi vrijeme koje neumitno nosi novo, oživljavanje uspomena i svjedočanstava na svoga učitelja, velikog Ivana Matetića Ronjgova.

Djelo Dušana Prašelja ostat će, trajno, snažno, kao svjedočanstvo jednog bogatog, osebujnog života, kao rezultat iznimne energije, talenta i istančanosti.

            Zahvaljujući inicijativi Kulturno-prosvjetnog društva Ivan Matetić Ronjgov, sedamdesetih godine prošlog stoljeća započeo je projekt obnove Spomen-doma Ronjgi. Kada se danas, pokušamo prisjetiti što je i koliko učinjeno, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je riječ o poduhvatu koji je iznjedrio izuzetne rezultate i u kulturološkom i u promidžbenom smislu ne samo I. M. Ronjgova, nego Grada Rijeke (u čijem je sastavu bilo naše područje), Općine Viškovo, cijele Primorsko-goranske županije pa i Hrvatske.

Dušan Prašelj, učenik i sljedbenik Ivana Matetića Ronjgova u punom je smislu oživotvorio  poruku svoga učitelja: Saki neka stori svoju dužnost, saki neka svoj talent stavi va službu svojega naroda i njegove duhovne ili materijalne kulture!

Osim spašavanja rodne skladateljeve kuće intenzivno se radilo na očuvanju i valoriziranju izvornih vrijednosti našega kraja kroz glazbene i druge manifestacije, djelatnosti, aktivnosti stručnih katedri te bogatu izdavačku djelatnost. Pod rukovodstvom Dušana Prašelja prepoznata je vrijednost projekta i već 1994. godine Kulturno-prosvjetno društvo prerasta u županijsku ustanovu.

Uzdignuvši se daleko iznad standardnih ili zacrtanih okvira, Dušan Prašelj utemeljuje manifestacije poput Matetićevih dana (pri čemu potiče skladanje novih skladbi temeljenih na istarskoj ljestvici), Mantinjade pul Ronjgi – feštu od sopila, Večeri pul Matetićevega ognjišća (potičući literarno čakavsko stvaralaštvo), Proljeće u Ronjgima (poticanje stvaralaštva mladih), Kanat pul Ronjgi (poticanje zborskog pjevanja), znanstvene skupove i sl....

- Kao pravi vizionar Dušan Prašelj začetnik je brojnih djelatnosti i aktivnosti, čije su vrijednosti prepoznate i priznate ne samo diljem Hrvatske, već i izvan njezinih okvira: ustrajan je bio njegov rad na promicanju i valoriziranju dvoglasnog pjevanja, pjevanja na tanko i debelo (Mantinjada pul Ronjgi, snimanje radio emisija...), vrijednost koju je UNESCO prepoznao, te pod nazivom Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja 2009. godine uvrstio na ljestvicu nematerijalne kulturne baštine; osnivanjem katedre čakavskih pjesnika, također prije tridesetak godina, promicanjem i podrškom čakavskom jezičnom izričaju pridonio je stvaranju kulturnog ozračja, a veliki broj danas priznatih čakavskih pjesnika svoje prvo utočište ili korake, napravili su upravo u Ronjgima.

- Skladatelj je stotinjak zborskih skladbi. Njegova ljubav prema pučkom melosu i glazbenoj baštini ima odraza i u njegovim skladbama. Kao zborovođa u više je navrata nagrađivan na Festivalu zborova Hrvatske (Zadar), natjecanju "S. Mokranjac"; a primio je veći broj nagrada u Europi (Velika Britanija, Španjolska, Francuska, Italija).

Osobit doprinos maestra Dušana Prašelja na kulturnom i glazbenom području prepoznat je u brojnim stručnim i društvenim krugovima, o čemu svjedoče mnogobrojne nagrade dobivene za doprinos i izuzetna ostvarenja u očuvanju i njegovanju glazbene, odnosno kulturne baštine, od kojih posebno treba izdvojiti: odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana (1996.), nagrade Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Općine Viškovo, Čakavskoga sabora te Hrvatske udruge zborovođa.

Napomenimo na kraju i podatak da je Čakavski sabor, sa sjedištem u Žminju, kao jednu od  nagrada koje dodjeljuje godine 2005. ustanovio i Nagradu "Ivan Matetić Ronjgov", koja se dodjeljuje pojedincima za glazbeni poduhvat godine i očuvanje narodnog glazbenog stvaralaštva. Prvi dobitnik te nagrade bio je upravo Dušan Prašelj, a dodijeljena mu je za proučavanje cjelovitog opusa velikog istarskog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova i vrhunsku glazbenu interpretaciju skladateljevih djela. 

Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!