Primorsko-goranska županija

Obilježena stota obljetnica rođenja prof. dr. sc. Vinka Tadejevića

Jedna od djelatnosti Ustanove usmjerena je i na obilježavanje obljetnica rođenja ličnosti koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag u glazbi ili kulturi čakavskog kraja. Jedna od takvih večeri održana je 27. studenog u glazbenoj slušaonici Spomen-doma u Ronjgima. Na večeri posvećenoj 100. obljetnici rođenja prof. dr. sc. Vinka Tadejevića govorili su akademik Petar Strčić, Dušan Prašelj, prof., Goran Crnković predsjednik MH Ogranka u Rijeci,  Jadranka Ajvaz predsjednica Etno udruge "Težakinje i težaki z Praputnjaka" i Ivana Sablić predstavnica Katedre Čakavskoga sabora "Bakarskoga kraja", dok su se u glazbenom dijelu programa predstavili mladi glazbenici Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov".
Svaki govornik osvrnuo se na jedan segment života i djelovanja Vinka Tadejevića, čovjeka, prijatelja, sveučilišnog profesora, znanstvenika i društvenog radnika. Vinko Tadejević, rođeni Praputnjarac, bio je veliki zaljubljenik u autohtone vrijednosti primorskog kraja, potaknuo je mnoge aktivnosti koje taj naš čakavski identitet razvijaju, promiču i znanstveno oblikuju. Bio je jedan od prvih članova inicijatora osnivanja Kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Matetić Ronjgov“ kao i aktivan član i stručni suradnik Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“, koji je odigrao značajnu ulogu u Matetićevom životu i promicanju čakavskog folklora.
Posebno emotivan trenutak bio je kada su, po završetku službenog dijela programa o svojim sjećanjima na Vinka Tadejevića govorili i posjetioci.

Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Zaspal Pave
ArTVision+

Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!