Primorsko-goranska županija

Matetićevi dani

Godine 1980. godine zaljubljenici u naš kraj i poštovatelji Matetićeva djela odlučili su obilježiti i proslaviti 100 godina rođenja ovog hrvatskog glazbenog velikana. Znali su da to mogu jedino izvedbama njegovih skladbi, članovi KPD IMR okupili su zborove regije i tako svojim nastupima u Rijeci i Puli postavili čvrste temelje jedne od najznačajnijih manifestacija naše Ustanove.
Tijekom tridesetak godina mnogo je solista, instrumentalista, zborova, orkestara i skladatelja koji su svojim sudjelovanjem podigli kvalitetu umjetničkog stvaralaštva na Matetićevim danima.
Zajedničkim radom promican je ne samo velikan istarsko-primorske glazbe Ivan Matetić Ronjgov već i njegovi sljedbenici, poticalo se stvaralaštvo novih djela pisanih na čakavskom glazbenom i jezičnom idiomu.
Tada se rodila manifestacija „Matetićevi dani“ - svečanost zborskog pjevanja, koja se održava biennalno, u tri večeri s različitim programima.

Značajnost te manifestacije prvenstveno je poticanje stvaranja i izvođenja novih skladbi na čakavskom idiomu!

Istaknut ćemo nekoliko značajnih skladatelja poput: Josipa Kaplana, Lovra Župančića, Nela Millottija, Nikše Njirića, Emila Cosetta, Dušana Prašelja, Branka Starca, Tomislava Uhlika, Branka Okmace.

Dokumenti


E-mediji - interaktivne publikacije


Kutak za glagoljicu
Zaspal Pave
Zaspal Pave
ArTVision+

Kontakt

USTANOVA "IVAN MATETIĆ RONJGOV"

Ronjgi 1
51216 VIŠKOVO
Telefon: 051/257-340
Fax: 051/503-790
e-mail: ustanova@ri.t-com.hr

Radno Vrijeme

Vrata Spomen-doma otvorena su za stranke i učenike svaki dan od ponedjeljka do petka od 8:30 sati do 15:00 sati.
Grupe primamo po dogovoru.

Dobrodošli!